Okategoriserade

Väsentligt ändrade förhållanden behöver förtydligas

 

Assistanskoll.se intervjuar Andreas Larsson från Försäkringskassan. Han menar att det i vissa delar är oklart vad som är väsentligt ändrade förhållanden. Det behöver förtydligas. Fler assistanstimmar kommer inte beviljas om den sökande inte har rätt till det enligt nuvarande rättspraxis. Nu är dock problemet att väldigt få vägar söka om fler timmar för att man är rädd att hela beslutet ska omprövas.

Enligt lagändringen 1 april 2018 så skulle Försäkringskassan sluta att göra två års omprövningar, och bara ompröva vid väsentligt ändrade förhållanden. Det här har ju inte fungerat som det var tänkt. Många fall som vi har sett, har fått sin assistans helt omprövad ändå.

 

 

Andreas menar att det inte framkommer av förarbeterna och lagtexten vilka situationer som det handlar om när man menar väsentligt ändrade förhållanden. Det kan man ju till viss del förstå, men man har ändå svårt att förstå Försäkringskassans förhållnings sätt ibland. IfA Intresseföreningen för assistansberättigade menar att Försäkringskassan tänjer allt mer på gränserna för att kunna ompröva hela beslutet. Andreas menar att Försäkringskassan alltid ska ompröva oavsett hur stor eller lite förändringen är. Han hänvisar till en Dom i Högsta Förvaltningsdomstolen i målnr 1791-20,

Andreas Larsson vill att det ska införas regelbunda omprövningar som tidigare, eftersom att behoven kan förändras över tid. Samt att systemet är utsatt för brottslighet. Jag ser det här bara som ett sätt att kunna dra in fler beslut för väldigt många personer.

Vill ni läsa hela intervjun med Andreas Larsson så finner ni den i en länk här nedan:

https://assistanskoll.se/20210325-kassan-Larsson-endrade-forhallanden-fortydligas.html

Behöver ni hjälp att ansöka eller överklaga ett beslut om assistans?
Kontakta oss på Assistansjuristerna.

Niklas
//sekreterare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *