Okategoriserade

Fler försämringar i kommunal assistans

 

2016-2017 så fick många som förlorat sin assistansersättning,  assistans beviljad av sin hemkommun. Precis så som det ska vara. När Försäkringskassan anser att man inte längre kommer upp i dem 20 timmars grundläggande behov som är gränsen för att få statlig assistansersättning. Så måste kommunen kliva in och hjälpa dem som är i behov av hjälp.

Men nu under pandemin då vi gång på gång har sett hur livsviktig den personliga assistansen är, för att personer som många gånger befinner sig i riskgrupp ska kunna ha ett begränsat antal personer i sin närhet. Då drar kommunerna allt oftare in den kommunala assistansen skriver Thomas Juneborg talesperson för STIL i Jönköping.

2017 då vi befinner oss i kanske den största krisen på mycket länge i och med den Dom i Högsta Förvaltningsrätten som anser att ingen assistans ska beviljas under transporter med vissa undantag. Vilket gjorde att Försäkringskassan började tolka som att ingen assistans ska beviljas om assistenterna inte utför aktivt arbete. Som tur var infördes stoppet för tvåårsomprövningarna strax efter. Vilket räddade väldigt många människor från att bli av med sin assistans.

När de grundläggande behoven skrevs in i LSS 1996 så har vi  följande indelning. Stora behov då ska staten det vill säga Försäkringskassan vara ansvarig, men när det är mindre behov så ska kommunerna vara ansvariga. Men många kommuner har lagt en gräns på 7-8 timmar i grundläggande behov för att bevilja assistans. En gräns som inte har något som helst stöd i lagtexten. Tyvärr finns det ingen paragraf i LSS som tvingar kommunerna att bevilja assistans vid avslag från Försäkringskassan, det är nog därför vi idag ser så många beslut med hemtjänst. Vilket många gånger är katastrof för den enskilde och särskilt nu under den rådande pandemin.

Vill ni läsa hela krönikan av Thomas Juneborg så finns den i en länk nedan:

https://assistanskoll.se/20210430-Juneborg-forsemringar-kommunal-assistans.html

Behöver ni hjälp att ansöka eller överklaga ett beslut om assistans? Kontakta oss på Assistansjuristerna.

Niklas
//sekreterare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *