Okategoriserade

Assistans är inte lika med fusk

 

Just nu blir allmänheten inpräntad av media att assistans är lika med fusk. Fuskdebatten har varit i gång tidigare, men är nu väldigt mycket på tapeten igen. Johan Klinthammar vice ordförande i RBU säger att assistans gör att hans son kan röra sig som andra, leva som andra och få samma stimulans som andra. Att leva med assistans innebär att att du många gånger måste ha med dig en helt okänd människa i dem mest intima situationer. Det är ingenting som man väljer om man absolut inte måste. Att då påstå att personer med svåra funktionshinder fuskar, är helt absurt.

Så nästa gång du läser om fusk. Tänk då på att här har Sverige en fantastisk rättighetslagstiftning som vi måste värna och utveckla. Inte montera ner och ta bort.
Att vara i behov av assistans är många gånger en lång kamp, man måste ha intyg från läkare och bedömningar från arbetsterapeuter och sjukgymnaster med flera. Allt för att bevisa att man har ett funktionshinder som inte är svårt att se för vem som helst.

Sen får man avslag i sin ansökan hos Försäkringskassan och då måste man börja en process med både omprövningar och överklaganden som ibland kan ta flera år. Under den här tiden måste du då påbörja samma process hos din kommun. Vilket kan vara ett lotteri beroende på vilken kommun du bor i. För som det ser ut idag så blir det ofta avslag även där. Men vad får du för hjälp under tiden? Om du då har tur så kan du bli beviljad hemtjänst, en insats med punktinsatser som innebär att du måste äta och gå på toaletten på bestämda tider. Ungefär som i fängelserna. Det här kanske något att tänka på nästa gång ni läser om fusk i media.

Inspiration till följande blogginlägg hittar ni i länken nedan:

https://www.gp.se/debatt/de-allra-flesta-med-assistans-fuskar-inte-1.40142894

 

Behöver ni hjälp att ansökan eller överklaga ett beslut om assistans? Kontakta oss på Assistansjuristerna.

Niklas
//sekreterare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *