Okategoriserade

Man bör granska FN:s kritik mot Sverige

 

Assistanskoll.se intervjuar Pia Steensland från KD gällande institutet för mänskliga rättigheter som ska starta upp i januari 2022 i Lund. Hon välkomnar förslaget och anser att regeringen har landat väl i sitt förslag.

Institutet ska säkerställa att Sverige respekterar internationella åtaganden kopplat till mänskliga rättigheter så som i Funktionsrättskonventionen. Pia tycker att institutet bör granska hur Sverige följer funktionsrättskonventionen som bl.a beskriver rätten till full delaktighet i samhället.

 

 

Regeringen har inte tagit FN;s kritik på allvar hur vi som land lever upp till Funktionsrättskonventionen. Sverige har fått upprepad kritik av FN hur vi lever upp till konventionen, vilket inte konstigt med tanke på att personer med funktionshinder idag får fler och fler rättigheter indragna. Tyvärr har inte regeringen vidtagit dem kraftfulla åtgärder som behövs för att tillrätta med de brister som finns.

Thomas Hammarberg fd europeisk människorättskommissionär har sagt att Funktionsrättskonventionen inte tillåter att man backar från redan uppnådda rättigheter, och det är som han säger precis det som har hänt med personlig assistans i Sverige.

Vill ni läsa hela intervjun med Pia Steensland så finner ni den här nedan:

https://assistanskoll.se/20210506-Pia-Kd-Institutet-rettigheter-FNs-kritik.html

Behöver ni hjälp att ansöka eller överklaga ett beslut om assistans?
Kontakta oss på Assistansjuristerna

Niklas
//sekreterare

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *