Okategoriserade

Granska genomförandet av LSS

 

Thomas Hammarberg fd EU kommissionär menar att institutet för mänskliga rättigheter, skulle kunna granska hur LSS tolkas och genomförs. Jonas Franksson från STIL hoppas på att institutet ska arbeta för att rättighetsbeslut inte ska tidsbegränsas eller omprövas.
Institutet är tänkt att starta 1 jan 2022 i Lund, nu är det viktiga valet av personal och styrelse.

Erfarenheten från andra länder har varit väldigt positiv och bidragit till att göra arbetet mer seriöst. Det gemensamma är att dessa institut är politiskt oberoende och verkar för de överenskomna normerna för mänskliga rättigheter.

Vad det gäller genomförandet av LSS så är det bra om institutet kan analysera tolkningen och genomförandet av LSS i relation till Funktionsrättskonventionen.
På STIL så har man arbetat fram ett medborgargolv, med grundläggande mänskliga rättigheter som man alltid kan vara säker på att man har. Jonas vill särskilt som jag skrev tidigare att institutet arbetar mot tidsbegränsade beslut och omprövningar av rättighetsbeslut. Eftersom ändrad domstolspraxis idag gör att man kan bli av med sina grundläggande rättigheter.

Slutligen så säger Jonas att han hoppas att det inte bara blir välskrivna dokument, eftersom vi inte vet vad detta kommer att leda till i praktiken.

Vill ni läsa hela intervjun med Thomas Hammarberg och Jonas Franksson, så finner ni den i en länk nedan:

https://assistanskoll.se/20210426-Hammarberg-Granska-LSS-logisk-uppgift.html

 

Behöver ni hjälp att ansöka eller överklaga ett beslut om assistans? Kontakta oss på Assistansjuristerna.

Niklas
//sekreterare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *