Okategoriserade

Vilka signaler ger en remittering av LSS Utredningen?

Assistanskoll.se har gjort en mycket bra intervju med Jonas Franksson på STIL som alltid har väldigt intressanta saker att säga. Han tycker bl.a att skicka ut den i även mitt tycke katastrofala LSS utredningen på remiss är ett slöseri med tid. Vi måste bl.a  komma ifrån det här med grundläggande behov säger Jonas och han har helt rätt. När detta infördes så var det första spiken i kistan för LSS reformen. Friheten och grundtanken med LSS började redan där att krackelera. Jonas menar att man hade höga förväntningar när LSS Utredningen skulle genomföras. Men när utredningsdirektiven presenterades så grusades alla förhoppningar. Det har vi alla känt som på något sätt är berörda av assistansen.

Att vi måste bort ifrån grundläggande behoven är vi nog alla överens om, Jonas tar upp att den assistansutredning som gjordes 1996 var mycket hafsig och delade upp LSS reformen på ett nästan rasbiologiskt sätt. Ganska starka ord, men att utredningen var katastrofal kan vi nog alla vara överens om. Som jag minns det så tyckte regeringen med dåvarande statsminister Göran Persson att kostnaderna blev för stora. Därför gjordes utredningen som skapade dem grundläggande behoven som har ställt till med så mycket elände.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Jonas_Franksson_1.jpg

Ett annat förslag som Jonas tar upp är att omprövningarna enligt den nya utredningen skulle göras vart tredje år istället för vartannat. Där är jag helt överens med Jonas som menar att omprövningarna skulle bort helt. Människor ska inte behöva leva sina liv under ett ständigt hot. Många människor slappnade av när omprövningar blev frysta 2018. Äntligen kunde man planera sitt liv och inte behöva oro sig. Men rädslan för att omprövningarna ska återupptas är stor. Jag rekommenderar er att läsa hela intervjun med Jonas Franksson här nedan:

https://assistanskoll.se/20200917-Franksson-signaler-remittering-LSS.html

Behöver ni hjälp att ansöka eller överklaga ett beslut om assistans? Kontakta oss på Assistansjuristerna

Niklas
//sekreterare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *