Okategoriserade

Stärkt personlig assistans

 

Den 24 maj så överlämnas utredning stärkt personlig assistans till regeringen. En utredning som vi alla hoppas på ska vara mycket bättre än den tidigare som gjordes av Gunilla Malmborg. Som var en stor besvikelse, men där man inte kunde vänta sig så mycket annat eftersom det var en utredning som från början var inriktad på besparingar.

HejaOlika intervjuar Sophie Karlsson från IfA. Hon tycker att det akuta problemet med behovsbedömningarna måste lösas, och det kan jag hålla med om. Tyvärr ingår inte det i den utredning som ska presenteras i slutet på maj. Jag har ju lite svårt att förstå hur man ska kunna stärka assistansen utan att åtgärda detta akuta problem.

Sophie vill att politikerna ska införa statligt huvudmannaskap för assistansen. Men som hon mycket riktigt tar upp så måste både grundläggande och personlig behov bedömas i sin helhet. Alla beslut ska också vara varaktiga, vilket man kan tycka är en självklarhet. Särskilt om man har ett medfött funktionshinder, där man inte kan bli bättre.

Förhoppningarna gällande utredningen är stora precis som Sophie säger, ett annat problem är att vi nu har oviss och otrygg situation. Tvåårsomprövningarna kan inte återupptas förrän behovsbedömningarna har ändrats. En positiv nyhet är att tänket kring mänskliga rättigheter och funktionsrättskonventionen äntligen har börjat få fäste.

Om ni vill läsa hela intervjun med Sophie Karlsson så finns den i en länk nedan:

https://hejaolika.se/artikel/bara-en-manad-kvar-till-starkt-personlig-assistans/

Behöver ni hjälp att ansöka eller överklaga ett beslut om assistans? Kontakta oss på Assistansjuristerna.

Niklas
//sekreterare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *