Okategoriserade

Grundläggande behov måste bedömas i sin helhet vid ett förstatligande

 

Det säger Sophie Karlsson som är ordförande i IfA Intresseorganistationen för assistansberättigade. Hon menar att LSS utredningsförslag om förstatligande måste förkastas eftersom man där bl.a tar upp att vid ett förstatligande så skulle barn under 16 år stå utan assistans och få andra insatser. Samt att det bara skulle finnas en schablon om 15 timmar i veckan för personliga behov i hemmet. Det är ju alldeles för kort tid för ingen människa klarar sina behov i ett hushåll med 15 timmar i veckan.

Sophie vill se en utredning som tar fram en fungerande personlig assistans, med en ny lägsta nivå för att beviljas personlig assistans ifall all assistans blir statlig. Sådana signaler har kommit även från politiskt håll. Så vi får hoppas att det händer något positivt i den riktningen.

 

Socialutskottet har röstat för en utredning som ska leda till ett förstatligande av assistansen innan valet 2022. Att dem kommunala besluten överförs till Försäkringskassan och omfattas av det omprövningstopp som råder. Räddar bara upp situationen tillsvidare menar Sophie. Bedömningarna måste ändras annars kommer vi inte ha en lösning på längre sikt, där är jag beredd att hålla med Sophie.

Grundläggande behoven måste ses i sin helhet och inte delas upp i korta moment, detta för att livet ska fungera i sin helhet. Där den enskilde själv bestämmer och är delaktig.
LSS utredningen föreslog omprövningar vart 3 år, Sophie menar att dem inte behövs alls och där håller jag med.

Vill ni läsa hela intervjun med Sophie Karlsson från IfA, så finns den i en länk nedan:

https://assistanskoll.se/20201203-Sophie-IfA-Grundlegg-helhet-forstatligande.html

Behöver ni hjälpa att ansöka eller överklaga ett beslut om assistans? Kontakta oss på Assistansjuristerna

Niklas
//sekreterare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *