Okategoriserade

Nekas åka buss med elrullstol

Skrev ett inlägg om detta tidigare. Men har nu upptäckt att problemet finns i hela Sverige och det är värre än jag trodde. Flera gånger har jag läst om personer med funktionshinder som blivit nekade att åka buss pga att man har elrullstol. Många gånger så handlar det om att personalen på bussarna inte är informerade att man faktiskt får åka buss med elrullstol.


Ett specifikt fall är ju Leif Liljegren som skulle åka buss med sin sambo i Jönköping.  Han blir inte påsläppt på den första bussen som han ska ta, och då bestämmer han sig för att ta en annan buss. Där han rullar ombord med medtagen ramp. Men när hans sambo ska gå fram och betala så menar chauffören att hon kan förlora sitt körkort om han får åka med.  Helt otroligt vad man kan hitta på, jag tror inte en sekund på att det här stämmer. Anledningen var att Leifs rullstol var för tung och att batterierna var farliga menade chauffören som inte ville uppge sitt namn.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är eab1fb26-9c36-40e7-b996-67abfa1fc4201.jpg

Enligt Jönköpings länstrafik finns det inget förbud mot rullstolar med motorer på bussarna. Det här är alltså något som kvinnan i fråga har hittat på själv. Det var kanske därför som hon inte ville uppge sitt namn. Vad det gäller frågan om det är tillåtet att ha sin elrullstol med motor med på bussen, så verkar det inte vara någon som kan ge ett ordentligt svar i frågan. Då jag själv blivit nekad att åka med pga att min elrullstol var för tung precis som i Leifs fall, så verkar det som att man hänvisar till en regel som inte riktigt finns.

Vill ni läsa mer om Leifs historia så finns den i en länk nedan:

https://www.svd.se/rullstolsburen-nekades-bussresa

Behöver ni hjälp att ansöka eller överklaga ett beslut om assistans. Kontakta oss på Assistansjuristerna.

Niklas
//sekreterare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *