Okategoriserade

Assistansreformen kan ta skada av fuskdebatten

 

Assistanskoll.se har intervjuat Anders Lindberg som är politisk chefredaktör. Han menar att myndighetspersoner inte ska uttala sig om fusk i assistansreformen. En i raden som gjort ett i min mening mycket felaktigt uttalande är åklagare på Ekobrottsmyndigheten Björn Rosenlöf. Han säger att han tror att fusket understiger 50 procent av all utbetald assistansersättning. Detta säger han efter samtal med Försäkringskassan.Enligt utredare på Skatteverket Stig Svensson så bedömde han att fusket låg någonstans mellan 2 och 6 procent, det här var för två år sedan 2018. Men inte ens det finns det riktig bevisning för. Björn Rosenlöf säger samtidigt att ingen vet vilken siffran för fusket är. Då tycker jag precis som Anders att man ska vara tyst innan man kan lägga fram konkreta bevis. Gissningar av det slaget skadar bara en redan sargad reform.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Anders-Lindberg_2501.jpg

 

En annan orsak till att fuskdebatten har tagit fart är den rapport som nationellt underrättelse centrum har gjort. Som menar att organiserad brottslighet utnyttjar personlig assistans och arbetstillstånd. Anders menar att det här är en polisiär fråga. Det handlar om organiserade kriminella som utför ett systematiskt fusk. Men tyvärr är det här då något som drabbar reformen och rätten till personlig assistans.


Anders tar också upp ledarskribenten i Expressen Anna Dahlberg som enligt min mening skriver artikel på artikel men ett enda syfta att strama upp hela assistansreformen. Hennes senaste debattartikel Varför låter regeringen brukar importen pågå? Är ett försök att koppla brottslighet till personlig assistans. Gång på gång så skriver hon negativt om assistansreformen. Hon kritiserar bl.a att LSS utredningen gått ut på remiss med viktiga förslag strukna. Bara här förstår man ju hennes agenda.

Vill ni läsa hela intervjun med Anders Lindberg så finns den i en länk nedan:

https://assistanskoll.se/20201007-Lindberg-Aftonbladet-risk-assistans-fuskdebatten.html

Behöver ni hjälp att ansökan eller överklaga ett beslut om assistans? Kontakta oss på Assistansjuristerna.

Niklas
//sekreterare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *