Okategoriserade

Fuskjaktens baksida-Det är oerhört svårt att få assistans

 

I den fuskjakt som har pågått i flera år, både på assistansbolag och personer som är i behov av assistans. Så drabbas just personer som är i behov av assistans. För att idag är det oerhört svårt att få assistans, både hos kommunerna och framförallt hos Försäkringskassan. Detta pga dem mycket hårda bedömningarna som man har.

Orsaken till det här är ju flera vägledande domar i Högsta Förvaltnings domstolen samt det regleringsbrev som regeringen skrev 2016 till Försäkringskassan om att bryta utvecklingen av antalet timmar. Nästa steg som regeringen har tagit är att man nu ska stoppa utbetalningar till assistansbolag som inte längre har tillstånd att bedriva assistans. Det är ett lagförslag som kan trädda i kraft 1 november i år. Allt för att försämra för personer i behov av assistans och dem aktörer som förmedlar assistansen.

 

Regeringen vill satsa 200 miljoner på att komma åt välfärdsfusket. Det är väl bra att man stoppar fusk. Men ser också att Försäkringskassan börjat att kräva återkrav av assistansersättning i mycket större uträckning en tidigare. Allt det här var redan på tapeten under Fredrik Reinfeldts regering, och jag upplever att det var startskottet till kraftiga försämringar för personer i behov av assistans.
Nej satsa dessa pengar på att se till att personer i behov av assistans får det.

Information till detta inlägg har jag hämtat bl.a från följande artikel:

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/jakten-pa-assistansfuskare-har-en-baksida

Behöver ni hjälp att ansöka eller överklaga ett beslut om assistans? Kontakta oss på Assistansjuristerna.

Niklas
//sekreterare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *