Försäkringskassan håller på att utarbeta en elektronisk tidsredovisning som ska med GPS liknande system kunna kontrollera att assistent och assistansanvändare befinner sig på samma plats. Det här gör man för att motverka fusk och kriminalitet menar Linus Nordenskär nationell försäkringssamordnare.

Det här förslaget skall presenteras för regeringen i höst och då får vi verkligen hoppas på att regeringen inser hur galet det här är. Inte bara ur assistansanvändar synpunkt utan också att man faktiskt övervakar assistenterna. Vilket inte kan vara lagligt ur ett arbetsmiljö perspektiv.

 

 

Sophie Karlsson på IfA: Intresse organisationen för assistansberättigade menar att det förslag som Försäkringskassan utarbetar är ett förlegat vårdtänk.
Linus Nordenskär menar att anordnare bör ha relativt god kännedom hur det ser ut hos den försäkrade. Men Sophie Karlsson menar att i en assistans som fungerar och rullar på så har man inte så mycket kontakt med anordnaren.

Vad det gäller systemet med GPS för att se att assistenten befinner sig i närheten av användaren tycker Sophie låter som ett dåligt skämt och det kan man hålla med om.
Sophie undrar hur detta kommer att hanteras och säger att användaren kanske inte vill att Försäkringskassan ska veta hela tiden var den befinner sig. Människor har ju rätt till sin frihet och att inte ständigt behöva bevakas. En annan bra sak som Sophie tar upp är ju vilket på avstånd får användaren och assistenten max befinna sig. Jag håller med Sophie att det är absurt att det här ens övervägs. Man utgår ifrån att alla fuskar och missköter sig och därför måste man övervaka alla. Medan det faktiskt är så att dem allra flesta vill göra rätt.

Vill ni läsa hela intervjun med Sophie Karlsson så finns den i en länk nedan:

https://assistanskoll.se/20210514-Sophie-IfA-inte-tenkt-anordnaren-kontrollera.html

Behöver ni hjälp att ansöka eller överklaga ett beslut om assistans?
Kontakta oss på Assistansjuristerna.

Niklas
//sekreterare

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *