Okategoriserade

Orimligt och rättsosäkert

 

Försäkringskassan gör orimliga återkrav på assistansanordnare. Efter ett en lagändring i juli 2013. Många gånger kräver man tillbaka pengar som redan har använts till utförd assistans. Så när återkravet kommer så är pengarna slut. En helt galen situation.

Fremia som har ca 550 assistansföretag och kooperativ som medlemmar hävdar i sin rapport att Försäkringskassan regelmässigt kräver tillbaka assistansersättning, även om anordnare inte känt till felet utan handlat i god tro.

 

                                                                                          Foto; Niklas Palmklint
 

Även dem utbetalningsstopp som Försäkringskassan gör mot vissa anordnare sedan 2016 är godtyckliga enligt Fremia. Eftersom dem inte går att överklaga och därför är rättsosäkra.
Henrik Petrén på Fremia menar att vi närmast befinner oss i en Kafka liknande situation. Där Försäkringskassan när som helst kan kräva tillbaka ersättning som redan har betalats ut, bara pga att anordnare borde ha insett att ersättningen skäligen har lämnats felaktigt och att det är ett för högt belopp.

Vill ni läsa hela artikeln så finns den i en länk här nedan:

https://assistanskoll.se/20210417-Fremia-Orimliga-aterkrav.html

Behöver ni hjälp att ansöka eller överklaga ett beslut om assistans? Kontakta oss på Assistansjuristerna

Niklas
//sekreterare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *