Okategoriserade

Frustrerande hur personer med funktionsnedsättning prioriteras

 

Pia Steensland från Kristdemokraterna tycker att det är frustrerande hur personer med funktionsnedsättning prioriteras i pandemin. Hon tycker att personer som har assistans ska gå få vaccin före anhöriga till personer som har hemtjänst. Nu vet vi ju att många inom äldreomsorgen och hemtjänsten drabbats hårt i pandemin. Så att dem får vaccin först är ju inte konstigt, men i den gruppen som har personlig assistans. Finns många människor med flera diagnoser som kan göra att man är extra utsatt om man blir smittad.

För när man är i behov av assistans så betyder det att man måste ha en annan människa väldigt nära sig. Under en sådan tid att smitta blir svår att undvika, nu får ju inte assistenter arbeta om dem har symtom i alla fall inte hos mig. Men den diskussion som har förts om areolsmitta gör att man blir extra orolig. Att man kan smitta även om man inte har symtom genom utandningsluften, vilket gör att personer i behov av personlig assistans är extremt utsatta.

 

Dödligheten och smittade är tre gånger högre än genomsnittet av befolkningen när det gäller personer som har assistans. Men samtidigt lägre än jämfört med boenden och hemtjänst.
Pia Steensland har också varit frustrerad att funktionshindrade inte prioriterats i tillräckligt i pandemin. Kan absolut hålla med om att vi som vanligt varit lågt prioriterade av makthavarna.

Vill ni läsa hela intervjun med Pia Steensland, så finns den här nedan:

https://assistanskoll.se/20201221-Pia-KD-Frustrerande-prioriterats-pandemin.html

Behöver ni hjälp att ansöka eller överklaga ett beslut om assistans? Kontakta oss på Assistansjuristerna

Niklas
//sekreterare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *