Okategoriserade

Vi kan aldrig ta rättigheterna förgivna

 

Assistanskoll.se intervjuar Jonas Franksson från STIL om det rådande läget inom personlig assistans. Mer än ett år innan nästa val så finns det dubbla signaler från våra politiker gällande personlig assistans. Jonas säger att det sedan 2018 då Lena Hallengren ersatte Åsa Regner finns en positivare syn på personlig assistans. Den positiva synen från den borgerliga sida kan bero på att man sitter i opposition. Då brukar man ju vara positivt inställd till det mesta. Min personliga farhåga är att Ulf Kristersson blir statsminister, han var oerhört kritisk till personlig assistans när han satt i Reinfeldts regering. Så det känns inte så lovande.

Trots positivare tongångar från våra politiker så dundrar Försäkringskassan på, man gör allt för att kringgå omprövningsstoppet. Man omprövar mycket hårdare vid väsentligt ändrade förhållanden. Samt så har man börjat med allt hårdare återkrav på assistansanordnare, utan att anordnaren vet vad eller om man har gjort något fel. Men ligger också på för att få bort omprövningsstoppet, men regeringen inser att vi då står inför ett kaos. Så innan valet så kommer säkerligen omprövningsstoppet att vara kvar.

I kommunerna så är det fortfarande mycket restriktiva bedömningar, där man hänvisar till förändrad praxis. Vilket är oklar var den kommer ifrån säger Jonas. Om man gräver djupare så ser man att det är från tjänstemannanivå som man driver på för att hålla nere kostnaderna. Bl.a genom att ta in jurister för att kunna driva fall i domstol och på så sätt få ner kostnaderna.

Vill ni läsa hela intervjun med Jonas Franksson, så finns den i en länk nedan:

https://assistanskoll.se/20210423-Franksson-STIL-aldrig-rettigheterna-givna.html

Behöver ni hjälp att ansöka eller överklaga ett beslut om assistans? Kontakta oss på Assistansjuristerna

Niklas
//sekreterare

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *