Okategoriserade

Försäkringskassan svarar på LSS Utredningen

 

Försäkringskassans remiss svar gällande LSS Utredningen innehåller både bra och dåliga saker. Det första är att man gärna vill att all assistans ska bli statlig, konstigt med tanke på tidigare signaler från Försäkringskassan om att det kommer att bli kaos om alla som idag har kommunal assistans ska få assistansersättning.

En sak som jag reagerar på är att man vill ta bort omprövningsstoppet. Men med individuella tidsintervaller. Om inte bedömningarna av hela assistansbehovet ändras drastiskt så kommer det här att innebär katastrof för väldigt många människor.

Man är också kritisk till varför inte hela utredningen remitterats, eftersom man säger att man inte kan överblicka konsekvenserna när visa delar tagits bort. Jag tycker att det känns som man bara vill ha kvar dem dåliga förslagen för personer i behov av assistans.

Något positivt är att från Försäkringskassan håll vill man att alla kommunala beslut flyttas över utan ny ansökan för att personer med assistans inte ska drabbas. Precis samma signal som kommit från en del politiska partier. Men den bästa nyheten är att om Försäkringskassan blir ensamt ansvarig för all personlig assistans så kommer 20 timmars gränsen för grundläggande behov av försvinna.

Omprövningar vill man från Försäkringskassans håll anpassa individuellt utifrån den enskildes situation. Nu tycker ju jag att omprövningarna kan tas bort helt. Men om dem nödvändigtvis måste finnas så är det här ju ett bra förslag.

Vill ni läsa mer om vad Försäkringskassan tycker om LSS utredningen, så finns den i en länk nedan:

https://assistanskoll.se/20201121-Fk-Poirier-Grundleggande-med-Assistansberettigande-behov.html

Behöver ni hjälp att ansöka eller överklaga ett beslut om assistans. Kontakta oss på Assistansjuristerna.

Niklas
//sekreterare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *