Okategoriserade

Alla måste behandlas olika eftersom behoven varierar

Rubriken är hämtad från Bengt Westerbergs bok ”Westerbergeffekten”. Personer med funktionshinder är inte indelade efter myndighetsbegränsningar eller lagar. Precis just därför så måste myndigheterna samverka för att ge bästa möjliga stöd. Tvärtemot hur det fungerar idag måste jag säga.


Vad det gäller rättsäkerhet, så är det viktigt att individen själv är med och bestämmer över dem insatser som ges. Precis just så upplevde jag att LSS fungerade från början. Man hade något att säga till om, man kunde vara med och påverka. Nu är det däremot så att man får vara glad om man får någon hjälp alls. Problemet idag är att politiker och myndighet har problem med just den delen. Att den enskilde skulle få för mycket självbestämmande.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Bengt_Westerberg_pressbild____x_2501.jpg

Det som man inte får glömma är att grundtanken med LSS är att man personer med funktionshinder ska kunna leva som andra. Men den allra viktigaste tanken om LSS är att människor inte ber om mer hjälp än dem behöver. Ingen vill ha mer assistans än man behöver, eller fler hjälpmedel än man behöver. Man kan fråga sig varför människor som ej är insatta i LSS tror att folk ber om mer hjälp än dem behöver? Att man vill ha främmande människor i sitt hem om man absolut inte måste.

Mitt inlägg är hämtat från följande artikel:

https://hejaolika.se/artikel/darfor-har-myndigheter-sa-svart-med-sjalvbestammandet-i-lss/

Behöver ni hjälp att ansöka eller överklaga ett beslut om assistans? Kontakta oss på Assistansjuristerna.

Niklas
//sekreterare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *