Okategoriserade

Minuträkningen måste få ett slut

Både Centerpartiet och Liberalerna har nu höjt sina röster för att få slut på minuträkningen inom personlig assistans. Man vill också höja schablonbeloppet med 3 procent. Vilket är behövligt, eftersom bl.a lönenivåer ligger efter för personlig assistenter. Eftersom att schablonbeloppet idag är så lågt.  Men något som verkligen är positivt är att man från Centerpartiets sida vill ta bort begreppen grundläggande och personliga behov. Utredningen Stärkt assistans ska ta fram en lösning på hur bedömningen ska se ut i framtiden. I januariavtalet så drev Centerpartiet på för att assistansen ska stärkas. Man menar att vi måste komma tillbaka till grundintentionerna med LSS att det är en rättighetslagstiftning och en frihetsreform. Det håller jag helt med om. Allt för länge har det inte varit just en rättighetslagstiftning.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är SofiaNilsson_2501.jpg

Man vill från Centerpartiets sida också att personer som idag har sjuk och aktivitetsersättning ska kunna påverka sin inkomst. Detta ska ske genom bättre hjälp till utbildning samt stöd för att kunna komma ut på arbetsmarknaden. Men den som ändå inte kan arbeta pga omfattande funktionsnedsättningar ska ha rätt till något som man kallar samhällslön. Nu kan man ju fråga sig på vilket sätt den skiljer sig från sjukersättningen.  Men så här långt låter det positivt.

Vill ni läsa hela intervjun med Sofia Nilsson från Centerpartiet, så finns den i en länk nedan;

https://assistanskoll.se/20200908-Sofia-Centerpartiet-rekna-minuter-slut.html

Behöver ni hjälp att ansökan eller överklaga ett beslut om assistans? Kontakta oss på Assistansjuristerna

Niklas
//sekreterare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *