Okategoriserade

Misstroende mot assistansrättigheten

 

I det svenska samhället är värdegrunder som mänskliga rättigheter och allas lika värde starkt förankrade. Men det här är inte alltid självklart när man ser på hur samhället ser ut idag. Vad det gäller assistansreformen så ser vi idag många avvikelser från allas lika värde, funktionshindrade står idag många gånger utanför samhället. Man saknar jobb, måste kanske bo hemma pga att man inte får assistans.


Assistansreformen har varit starkt ifrågasatt, man har pratat om överutnyttjande och att kostnaderna skenar. Det skulle vara orsaken till varför kostnaderna har ökat så kraftigt det senaste åren enligt en rapport från Nationellt underrättelsecentrum. Men källor till dem här påståendena saknas, man vet inte säkert utan det verkar vara rena gissningar. Att ökningen av beviljade assistanstimmar dem senaste 25 åren kan bero på faktiskt behov, tar man inte upp alls.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är maria-persdotter-besk-0576-900-olgcmvykt8u22unk69d11a1txocjt8iyk66ar7eg081.jpg                                                    Maria Persdotter från RBU är en av författarna till artikeln nedan

Personerna som har skrivit rapporten går till och med så långt som att säga att rättighetslagen är brottsgenerande vilket ju är helt otroligt galet. LSS reformen kom ju men en helt ny syn på människor med funktionshinder, att alla var lika värda och skulle kunna vara delaktiga i samhället. För ingen som är beroende av assistans vill ju ha mer hjälp än vad man behöver.

Inspiration till det här blogginlägget hittade jag på följande läsvärda artikel

https://assistanskoll.se/20201029-Debatt-misstroende-mot-assistansrettigheten.html

Behöver ni hjälp att ansöka eller överklaga ett beslut om assistans? Kontakta oss på Assistansjuristerna.

Niklas
//sekreterare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *