Okategoriserade

Protester mot prioritering av assistansberättigade för vaccination

 

Dem senaste dagarna har vi läst om att man nu tagit fram flera olika vaccin mot Covid-19. I Storbritannien har man redan börjat vaccinera. Men i Sverige får vi vänta lite till innan det kommer igång. Nu har också meddelats vilka som kommer att få vaccin först. Detta har resulterat i stora protester från funktionshinderrörelsen.

För i grupp 1 så är det endast personer som har hemtjänst och personal som jobbar inom hemtjänsten som får vaccin. Först i grupp 2 så kommer övrig personal inom hälso och sjukvård samt personer över 70 år och övriga personer inom riskgrupp.

 

Grupp 3 kommer att vara resten av befolkningen mellan 19 och 69 år. Konstigt att anhöriga till personer som är i riskgrupp inte kan få vaccin tidigare. Ingenting sådant nämner man.
Jessica Smaaland från STIL säger att det är absurt att anhöriga till personer med hemtjänst är högre prioriterade än vad vi är. Jag kan bara hålla med henne, men ännu en gång så är vi som har LSS ingenting värda. Regeringen hänvisar till Folkhälsomyndigheten, som vanligt skyller man ifrån sig.

Även riksföreningen JAG reagerar på prioriteringen. Man tycker att det är konstigt att friska 71 åringar ska få vaccin före personer i riskgrupp. Man kräver att regeringen och folkhälsomyndigheten gör om prioriteringsordningen omgående.

Vill ni läsa artikeln i sin helhet så finns den i en länk nedan:

https://assistanskoll.se/20201207-Protester-prioritering-vaccination-Covid-19.html

Behöver ni hjälp att ansöka eller överklaga ett beslut om assistans? Kontakta oss på Assistansjuristerna.

Niklas
//sekreterare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *