Vänsterpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna kräver ett statligt huvudmannaskap för assistansen. Man tar du ett gemensamt initiativ för detta i riksdagens socialutskott. Jag kan förstå tanken bakom det här och det är väl bra. Med tanke på kommuners olika ekonomi och bedömningar av behov. Men jag tror att många kommer att stå helt utan assistans om detta förverkligas utan att ha gjort något åt den hårda bedömningen som Försäkringskassan idag använder.


Men menar från partierna som lagt fram förslaget att kommuners ekonomi och inte personers behov kommer att styra precis som jag var inne på. Men hur ska det här gå till? Många som har kommunal assistans kommer inte att få någon hjälp med Försäkringskassans nuvarande vägledning.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Piasteensland_250.jpg

Precis som jag skrev så varnar Jonas Franksson från STIL om detta. Han menar att av dem 5000 som idag har kommunal assistans så kommer väldigt få att få assistans hos Försäkringskassan om inte bedömningarna ändras. Idag har 9 av 10 personer avslag på sin ansökan om assistans hos Försäkringskassan. Så läget ser inte bra ut om inget radikalt görs innan staten tar över samtliga i behov av personlig assistans.

Vill ni läsa artikeln i sin helhet så finns den i en länk här nedan:

https://assistanskoll.se/20200918-V-M-och-KD-krever-statligt-huvudmannaskap.html

Behöver ni hjälp att ansöka eller överklaga ett beslut om assistans? Kontakta oss på Assistansjuristerna.

Niklas
/sekreterare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *