Många är vi som såg Uppdrag Gransknings program om Dick som under lång tid varit utsatt för tvång, våld och hot på sitt LSS boende. Det var nog ingen som inte blev illa berörd av programmet. Det var svårt att tro att det förekommer i Sverige, men tydligen är det mycket mer vanligt än man tror.


Funktionsrätt Sverige kräver nu hårdare tag på LSS boenden som inte sköter sig, man menar att missförhållanden förekommer på 4 av 10 boenden i Sverige. Det är ju skrämmande, det som är mer skrämmande är att IVO inte agerar mot detta.

Funktionsrätt Sverige har 4 krav på förändringar:

Ansvar ska utkrävas när det gäller brott som begås, där varje individ som drabbas måste få upprättelse.

IVO måste ha bättre verktyg för att göra tillsyn och mycket högre krav måste ställas på den som vill bedriva LSS verksamhet.

Framförallt måste det till en kunskaps höjning inom rättsväsende och socialtjänst vad det gäller funktionsrätt och funktionsnedsättningar.

Kommunens måste ta sitt uppföljningsansvar när det gäller kvaliten i alla LSS insatser

Det som jag tycker är konstigt, det är att IVO har väldigt hårda krav på assistansbolag, där faktiskt ingen enskild far illa. Men LSS boende så finns det väldigt dåliga krav, där människor som Dick faktiskt kan fara väldigt illa.

Vill ni läsa mer om detta, så finns det i en länk här nedan:

https://hejaolika.se/artikel/kraver-skarpare-sanktioner-vid-overgrepp-pa-lss-boenden/

Behöver ni hjälp att överklaga eller ansöka om assistans? Kontakta oss på Assistansjuristerna.

Niklas
//sekreterare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *