Okategoriserade

Det pågår en ideologisk strid om rättigheterna i LSS

 

Andreas Pettersson lektor i juridik har varit intervjuad tidigare av assistanskoll. I denna intervju pratar han om den ideologiska strid som pågår, mellan dem som försvarar LSS och dem som ifrågasätter rättigheterna. Jag håller med om att kritiken han riktar mot debattören Anna Dahlberg i Expressen. Hon har skrivit otaliga artiklar med endast kritik och ifrågasättande av LSS reformen.

Andreas nämner att Nationellt underrättelsecentrum släppt en rapport om att organiserad brottslighet använder arbetskraftsinvandring för att utnyttja assistansen.
Det här har fått hård kritik av funktionshinderrörelsen som menar att man glider på sanningen. Det allvarligaste felet är att man presenterar gissningar om fusket som sanningar i rapporten.

 

Andreas säger att det inte är olagligt att anhöriga med funktionsnedsättning att komma hit efter att en anhörig redan kommit hit och jobbar som personlig assistent via arbetskraftsinvandring. Om man nu tycker detta är fel så måste man ändra lagen, menar Andreas.

Anna Dahlberg i Expressen har en laglös inställning menar Andreas, hon tycker bl.a att det är konstigt att förslaget att ta bort assistans för barn under 16 år inte gick ut på remiss. När LSS Utredningen gick ut på remiss. Det visar på en laglös inställning och att hon struntar i FN konventionerna som Funktionsrättskonventionen och Barnrättskonventionen.

En annan som uttalat sig felaktigt är åklagare Björn Rosenlöf som menar att han inte skulle vara förvånad om 50 procent av all assistansersättning var fusk. Han saknar helt faktagrund och anklagar många människor för att vara fuskare och brottslingar. Till och med den före detta statliga utredaren Stig Svensson kallar Anna Dahlberg och Björn Rosenlöf för mörkermän som vill ta ifrån oss alla rättigheter.

Jag kan rekommendera hela intervjun med Andreas Pettersson, ni finner den här nedan:

https://assistanskoll.se/20201211-Andreas-Juridik-ideologisk-strid-LSS.html

Behöver ni hjälp med att ansöka eller överklaga ett beslut om assistans. Kontakta oss på Assistansjuristerna.

Niklas
//sekreterare

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *