Okategoriserade

Folkhälsomyndigheten måste förtydliga sina riktlinjer i vaccinationen mot Covid 19

 

Jessica Smaaland som är politisk sekreterare på STIL är mycket kritisk till hur Folkhälsomyndigheten prioriterar personer med assistans. Vi kan inte begränsa våran kontakt med assistenterna, och det har hon helt rätt i. Att personer i behov av assistans måste vänta så länge på vaccin är katastrof.

Många med personlig assistans reagerar över att inte vara nämnda i prioriteringslistan, det kan vara ett tecken på att assistenter och personer som har LSS kommer att få vänta på vaccin. Att assistenter skulle kunna rymmas inom dem 400000 som räknas som vårdpersonal tror inte Jessica på då. Det finns 90000 assistenter i Sverige, så då har man räknat tog för lågt.

 

Att personer på äldreboenden och personal får vaccin tidigt kan Jessica förstå och jag håller med, eftersom vi har haft höga dödstal på landets äldreboenden. Assistansanvändare behöver prioriteras upp, eftersom många tillhör riskgrupp och oftast har dem personerna assistans dygnet runt. Vilket innebär kontakt med flera assistenter i veckan, som gör att risken att smittas ökar.

Ett annat orosmoment är att det är väldigt svårt att få ha assistenterna med sig på sjukhus, många personer i riskgrupp har funktionshinder som kräver god kännedom om personen.
Det är svårt för redan högt belastad vårdpersonal att hinna med.

Känslan är ju att personer inom LSS inte står högt i kurs hos Folkhälsomyndigheten, ändå så är antal smittade och dödsfall högre än genomsnittet av befolkningen. Men lägre än inom hemtjänst och äldreomsorgen.

Vill ni läsa hela intervjun med Jessica Smaaland från STIL så finns den i en länk nedan:

https://assistanskoll.se/20201215-Jessica-STIL-FHM-fortydliga-Covid-19.html

Behöver ni hjälp att ansöka eller överklaga ett beslut om assistans? Kontakta oss på Assistansjuristerna.

Niklas
//sekreterare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *