Okategoriserade

Vad händer om assistansen förstatligas?

 

För inte så längesedan så gick Moderaterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet ut och krävde att den personliga assistansen skulle förstatligas. Det här är ett mycket konstigt krav i alla fall från Kristdemokraterna och Vänsterpartiet. Eftersom det är partier som alla fall jag ser som assistans vänliga. För här har man inte tänkt. Med det här förslaget kan så många som 5000 personer bli utan assistans. Ingenting har ju förändrats gällande det bedömningssystem som Försäkringskassan använder.


Anna Barsk Holmbom skriver att detta kan vara en täckmantel för nya neddragningar. För hade man velat förbättra personlig assistans, så hade man börjat med att se till att dem grundläggande behov skulle räknas i sin helhet. Att alla delar av behov skulle räknas in vid en bedömning.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Anna-Barsk-Holmbom-Foto-Linnea-Bengtsson_2501.jpg

 

I den LSS utredning som nu gått ut på remiss så finns ett mycket oroande förslag. Det är att mellan den 1 januari 2022 och den 31 december 2024 så ska alla med någon form av beslut ha möjlighet att ansöka om en ny insats. För att den 1 januari 2025 så ska alla beslut fattade förre den 1 januari 2022 upphöra att gälla. Det här är den övergångsregel som står med i LSS Utredningen. Det här får vi hoppas att man slänger direkt nu när den gått ut på remiss.

Läs gärna hela artikeln av Anna Barsk Holmbom, ni finner den här nedan:

https://hejaolika.se/artikel/vad-innebar-det-for-enskilda-om-staten-tar-over-all-assistans/

Behöver ni hjälp att ansöka eller överklaga ett beslut om assistans? Kontakta oss på Assistansjuristerna.

Niklas
//sekreterare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *