11 åriga Elinor skulle för första gången åka buss själv. Men det gick inte eftersom att chauffören vägrade henne att åka med. Hon vägrades eftersom hon satt i sin permobil, jag har själv varit med om samma sak. Chauffören menade då att permobilen var för tung och det var orsaken till varför jag inte fick följa med. I Ellinors fall så har föräldrarna anmält händelsen till DO=Diskrimineringsombudsmannen.Ellinor och hennes kompis skulle ta bussen från Fridhemsplan till Stora Essingen när hon blev vägrad att följa med. Chauffören sa till Ellinor att det var ett fordon och den fick dem inte ta med. Strax efteråt kom en annan buss med en mycket mer medgörlig förare som hjälpte Ellinor så att hon kunde åka med. Precis det här är min egen erfarenhet, för det mesta är det inga problem, men har man otur så får man en chaufför som inte vill hjälpa till och vägrar en att åka med.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är bloggnymåndag.png

Lyckligtvis så tar SL avstånd från chaufförens agerande och säger att alla chaufförer ska ha fått information om hur man får på en rullstol.
Jag tycker dock att SL måste bli hårdare mot dem chaufförer som inte hjälper rullstolar att komma med på bussen. Man måste kunna ge chauffören en varning eller någonting. För det här är inte acceptabelt.

Vill ni läsa hela artikeln om Ellinor så finner ni den nedan:

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/ellinor-11-i-permobil-nekades-aka-med-bussen?cmpid=del%3Apd%3Any%3A20160705%3Aellinor-11-i-permobil-nekades-aka-med-bussen%3Anyh&fbclid=IwAR0gWps6xX9yhs0woN8A0sn946DQr4m9_kZBStPym1seTEpWHIPCv_ZUNAA

Behöver ni hjälp att ansöka eller överklaga ett beslut om assistans. Kontakta oss på Assistansjuristerna.

Niklas
//sekreterare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *