Okategoriserade

Stödet från Försäkringskassan måste omfatta fler

 

Lilla Erik är 6 månader och behöver övervakas hela tiden för att han inte ska få en slempropp eller sluta andas. Men det räcker inte för att beviljas assistansersättning, eftersom det inte är ett livslångt och varaktigt funktionshinder menar Försäkringskassan. Just det här är ett stort problem, även om Erik blir bättre om tex 5 år så är har han ett livsnödvändigt behov nu.
Det behövs en personkrets för personer som lilla Erik, så att även han kan omfattas av assistansersättning.

Föräldrarna säger att två personer måste övervaka honom 24 timmar om dygnet, så att han inte sliter ut sin track och på så sätt inte får någon luft. Man kan inte ens gå på toaletten för risken att han får en slempropp och kvävs säger föräldrarna. Familjen har bott på Falu lasarett i fem månader som har varit fantastiska och säger att man inte släpper hem dem utan assistenter, eftersom då kommer familjen att gå under. Man trodde från sjukhuset att Erik skulle få assistans, och tyckte att det var en självklarhet. Men inte för Försäkringskassan som hänvisar till att han inte tillhör någon av personkretsarna.

Månader på sjukhus har tärt på familjen och Eriks storebror, mår dåligt av att bo på sjukhus och måste flytta hem till sin mormor. Vilket tär på familjen ytterligare att inte kunna vara tillsammans. Försäkringskassan menar att det finns andra insatser, men som rättspraxis ser ut så är risken stor att familjen får samma besked från kommunen om man söker assistans.

Vill ni läsa hela artikeln om Erik så finns den här nedan:

https://www.aftonbladet.se/family/a/Epopz2/erik-behover-overvakas-dygnet-runt–nekas-assistansersattning

Behöver ni hjälp att ansöka eller överklaga ett beslut om assistans? Kontakta oss på Assistansjuristerna

Niklas
//sekreterare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *