Okategoriserade

Allt fler söker assistansersättning

 

Allt fler söker nu om att få assistansersättning för första gången. Mellan oktober 2019 och oktober 2020 så sökte 1379 personer om assistansersättning för första gången. Det är en ökning med nära 300 personer jämfört med samma period mellan 2018 och 2019. Om det beror på dem mer positiva tongångarna från politiskt håll, vet man ju inte. Men min tanke är att folk som inte vågat söka tidigare, provar nu när den personliga assistansen inte är lika hårt kritiserad som tidigare.

 

Men tyvärr så ser vi ingen större skillnad i antalet som blir beviljade assistansersättning. I juni 2020 så blev bara 15,6 procent av nyansökningarna beviljade. Sifforna är något bättre i oktober då beviljades 17,3 procent. Det kan jämföras med 1995 då 78 procent beviljades, sedan har det stadigt sjunkit. 2010 då var siffran nere på 49 procent och 2015 32 procent.
Så på 5 år har antalet beviljade ansökningar halverats, det är skrämmande.

På assistanskoll.se så kan ni se en fullständig redovisning av antalet beviljade mellan åren 1995 och 2020. Ni finner länken till assistanskoll.se här nedan:

https://assistanskoll.se/20201202-Fortsatt-beviljas-assistans-trendbrott.html

Behöver ni ha hjälp att ansöka eller överklaga ett beslut om assistans? Kontakta oss på Assistansjuristerna.

Niklas
//sekreterare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *