Okategoriserade

Sparkravet på Försäkringskassan är grunden till problemet

 

Kan det vara så att regeringsregleringsbrev 2016 är orsaken till Försäkringskassans hårdare bedömning gällande rätten till assistans. Det menar David Lega från KD som är europaparlamentariker och engagerad i assistans frågan. Han menar att 2016 så sjönk nybeviljade ansökningar från ungefär hälften ner till 18 procent. Det är ju säkerligen en följd av regleringsbrevet. David menar att även om regeringen ändrat sina formuleringar i senare regleringsbrev så har Försäkringskassan fortsatt att göra restriktiva tolkningar. Detta pga att man inte har fått helt nya instruktioner av regeringen.


Gällande förslaget om att all assistans ska förstatligas så menar David att det nu hänger på Liberalerna om detta ska bli av. Han tycker inte att Liberalerna har i riksdagen att göra om man går emot det här. Jag tror att konsekvenserna av ett förstatligande nu innan man ändrat dem hårdare bedömningarna kommer att sluta i katastrof. Det här har jag skrivit om i tidigare inlägg. David menar att 20 timmars gränsen blir mindre viktig om all assistans blir statlig, men faktum kvarstår gränsen finns. Den kommer att göra så att många blir helt utan assistans tror jag.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är david_lega_beskuren1.jpg

En sak där jag tycker David är rätt ute är fuskdebatten. Att man som regeringen gör använder några få fall av fusk som anledning till att skära ner på den personliga assistansen är helt fel. Det måste finnas andra sätt att komma åt dem som fuskar och begår brott. Oskyldiga ska inte drabbas av några få som inte sköter sig.


Slutligen tar David upp en viktig fråga, det är varför ställer man inga krav på personer med funktionshinder att man ska kunna bidra i samhället. Det kan jag hålla med om, det finns ingen tanke på att man som funktionshindrad ska kunna arbeta och på något sätt bidra. Man blir per automatik sjukpensionär då man slutat skolan.

Vill ni läsa hela intervjun med David Lega, så finner ni den här nedan:

https://assistanskoll.se/20201022-David-Lega-Sparkravet-Forsekringskassan-problemet.html

Behöver ni hjälp att ansöka eller överklaga ett beslut om assistans? Kontakta oss på Assistansjuristerna

Niklas
//sekreterare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *