Niklas förlorade all assistans - Assistansjuristerna fick tillbaka den

Niklas Pajuste sökte juridisk hjälp hos oss, då han blivit av med sitt beslut om personlig assistans hos försäkringskassan och kommunen.

2010 stod Niklas utan något beslut hos försäkringskassan och fick då ett tillfälligt beslut hos kommunen, men med 20 färre timmar att nyttja för personlig assistans än hans tidigare beslut. Men efter att Niklas överklagan av försäkringskassans beslut nekats drog även kommunen in den personliga assistansen.

- De från kommunen kom hem till mig och la helt enkelt fram ett papper på bordet med beslutet att assistansen skulle dras in. Jag skulle få hemtjänst istället, men det var tre veckors väntetid innan dess!

- De indragna besluten hade varit en dödsdom om jag inte hade mina föräldrar. Utan dem hade jag inte kunnat få någon mat, duscha, klä mig eller sköta andra vardagliga sysslor, berättar Niklas.

Efter detta kom Niklas i kontakt med våra jurister och tillsammans överklagade vi kommunens beslut och fick på fyra veckor tillbaka de timmar som dragits in.

- Nyligen hade jag kommuntimmarna och väntade på ett prövningstillstånd i kammarrätten mot försäkringskassan. Med tidigare jurister har jag känt att de inte kunde sin sak. Hjälpen kom fort - det är den stora skillnaden. Jag känner mig mer trygg nu, säger Niklas.

- Ett beslut hos försäkringskassan innebär att jag kan skaffa eget boende och komma ut på fritidsaktiviteter.

I augusti 2012 beviljades Niklas assistansersättning igen, med nästan dubbelt så många timmar jämfört med hans tidigare beslut som drogs in.

Kontakta Assistansjuristerna för hjälp i ärenden att ansöka och överklaga personlig assistans och assistansersättning. Kan inte du komma till oss, kommer vi till dig.

Telefon: 020-10 00 28